Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, March 19, 2010

2010-27 : Belajar Memasak - Nagasari & Ikan percik

SMS - Abah, tanya mak camne wat kuih nagasari?
Tetiba hp aku berbunyi, sore mak kedengaran,
Mak : Kenapa ni? Tetiba tanya kuih yang leceh2, takut kene buat kuih ye dok umah mak Hakim nanti ..
(huwaa...sinis tol bunyinye..)
Aku : Mana de mak.. Saja nak tanya, sebab ada pisang banyak kat umah ni, tak tahu nak wat pe sayang plak kalo busok cam tu. Nak wat jemput dah naik jelak makan jemput2 pisang.
Mak : Leceh tu nak watnye, kalo teringin nak makan beli jek la.. Gune tepung beras, santan, garam, gula godak dalam periok sampai jadi cam bubur budak.. baru dibungkus cam wat kueh koci tu..Pastu kukus plak..

Semalam aku & Farah Diba (osmate aku yg rajin), gigih berusaha buat nagasari selepas Isyak malam tadi. Kitorang berdua berpose ari kamis & masak nasi, bendi masak asam rebus & ikan percik (ni idea aku, cari resepi kat internet). Aku malas nak bagi resepi sebab sumenya mudah nak cari kat internet, so aku tunjuk gambo2 jek la ye.. :)


Ikan percik - ada 3eko tinggal ni jek yg sempat disnap sebelum licin

Siap dibungkus - daun teritam2 tu sebab terlebih dilayukan

Sesudah masak - rasanye sedap cume terlembik skit - tapi lembik arr best

X cukup daun pisang, letak dalam ni plak ..

Godak = Kacau.

P/S : Honestly, aku memang x brape tahu wat kuih2 ni, nila baru nak blajo2 wat.. kang tetibe mak mertua nak test, aku tak le glabah kan.. hehehe..

2 comments:

atulhani said...

wohooo.. dah lama tak rasa kuih tu.. awak buat saya rasa teringin pulak nak makan kuih tu huhu... nak buat, saya malas..

Cinda... said...

kalo malas.. beli jek arr...