Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, May 25, 2010

2010-44 : Resepi Ketam Masak Berlada

Ini yg aku sempat snap sebelum aku ngap sumenye lunch tadi..Ari ni aku bawa bekal nasi goreng & lauk ketam yg dimasak mlm tadi.

Malam tadi dinner, kitorg makan ketam masak berlada seperti gambo diatas. Awal2 my lovely hubby bagitahu aku mak kuo ngan abah g muar. So aku kompom diorang akan balik malam. Semestinya sebagai menantu yang baik, aku akan cube memasak seperti cadangan mak mertua aku kelmarin - masak ketam berlada. Aku ni jarang2 makan ketam zaman bujang, lagipon mak aku kat umah tu slalu masak lemak jek..

Korang tahu ke siang ketam? Kelmarin juga aku tahu ketam kalo masuk dengan kulit yg bahagian ats sekali tu lagi sedap sebab sume air, lemak dalam badan ketam tu bercampur dengan masakan kita. Aku pon dengan hegeh2nye siang ketam...(yg kat atas tu aku la siang...)

okla pendekkan cite, aku kongsikan resepi Ketam masak berlada kat sini.. (thanks mak, sharing the resepi ngan Linda)
Ketam Masak Berlada
Bahan-bahan (bahan2 ni takde letak sukatan sebab bergantung pada byk mane ketam yg ada, lagi 1 aku main tibai jek masak semalam.. ikut sesuke ati aku...huhuhu...)
  1. Lada kering
  2. Bawang putih
  3. Bawang merah
  4. Serai dihiris halus
  5. Halia
  6. Kunyit
  7. Ketam siap siang
  8. Telur ayam
  9. Air asam jawa secukupnya
  10. garam & gule & lada sulah secukup rasa
  11. Air
Cara-cara
1)Bahan 1-6 diblender sampai lumat la ye.
2)Tumis bahan2 yang diblender sampai ladanya masak di dalam kuali
3)Masukkan air asam jawa & garam
4)Masukkan air supaya tidak terlalu kering
5)Masukkan ketam & gaul sampai rata & masukkan sedikit gule
6)Tutup kuali supaya ketam cepat masak
7) Masukkan telur ayam & gaul sampai rata
8) Setelah masak tabur lada sulah di atas ketam

Korang rasa la sebelum korang letak telur tu, ape yg patut ditambah sama ada air asam jawa, garam or gula. Petua mak mertua aku - gula kene masukkan last sekali supaya lada yg ditumis tidak cepat hangus..Korang cube arr buat resepi ni.. Sedap ala2 kat restoran gitu... hehhehee...

P/S: Aku gembira tengok mak mertua makan bertambah mlm tadi, biasa dia makan sikit (memang jenis tak makan byk). Si Akim plak walaupon awal2 cakap x brape suka ketam masak cam tu, sebab pedas katanye, tapi tetap jadi orang last tinggalkan meja makan, abes ketam dalam pinggan dia makan..Sronok juga dok ngan mak mertua ni, macam2 bole blajo dari dia...


6 comments:

El-Zaffril said...

Wah... sejak jadi isteri orang... rajin memasak erk

Cinda... said...

sebelum kawin pon rajin masak per.. isk isk..

YatieJay said...

Waahhh...masak lemak ketam?!!?!! Bestnyea...

Cinda... said...

kak yatie.. mane ade lemak ketam.. kan ketam berlada tu.. bace betol2x..

Isteri kepada Suami said...

waaahhhh...nyum nyum nyum...sedapnyer!!!

ohh haaa...nak tanye, cinda tau tak resipi ketam masak butter? sofia penah makan kat kedai seafood nih...tapi so far resipi nih tak jumpa lagi...tuh yang tengah mencari..

agak2 kalo cinda ada resipi tuh...share eahhh....

regards,
Triplesmiley

Cinda... said...

ketam masak butter mungkin same resepinye ngan udang masak butter..cube la try.. nanti tunggu cinda dok umh sendiri bole try macam2 resepi & share kat sini..